Costumul de fotbal

giovani becaliCu degetele ridicate, ca niste domnisoare ale inceputului de secol trecut in drumul lor spre puntea Titanicului, isi incheie sacourile negre, albastre sau gri-lucios de fiecare data cand sunt intampinati de zeci de microfoane blonde, brunete sau roscate. Multe dintre acele microfoane le-au descheiat chiar ele sacourile cu aceleasi gesturi elegante, cu degetele mici in sus aratandu-le astfel provenienta aristocrata. Unii si-au potrivit camasi la costumele moderne brodandu-si pe maneci initiale celebre ca V.B., G.B., I.B, cu gulere albe peste reverul sacoului si, la fel, cu degetele mici ridicate in sus, isi descheie primii 5 nasturi ai camasii pentru a-si arata zalele galbene spanzurate la gaturile groase, dovada ca sunt in pas cu tendintele economiei si pretul aurului. Costumele lor de fotbal le dau puterea de a spune orice: ca unii isi schimba nevestele intre ei, ca le miroase gura, ca nu-si dau cu parfum. Mai mult, altii au puterea de a turna vin in capul unor umili nepurtatori de costume londoneze. Se mandresc zilnic cu palatele lor, cu familiile lor perfecte, cu legaturile lor europene, conexiunile lor pe la Barcelona, capitala Spaniei, Zurich, a Elvetiei si Milano, cea a Italiei. Cultura lor, stransa in ani si ani de perindari prin aeropoarte, tranversand intreaga planeta, din Tara Soarelui – Rasare, Australia, pana in Anzii Cordilieri din America de Nord, epateaza de fiecare data.
Se bucura intr-o umila tara secatuita de valori din estul Europei de o popularitate pe care Rihanna ar invidia-o oricum. Ciudat este faptul ca toata lumea ii injura si nu inteleg de ce, atata timp cat ei ocupa primele, urmatoarele si ultimele pagini ale celor doua ziare de sport. Si au dreptate! Asta se vinde! Atunci de ce ii injura toata lumea? Din invidie, normal!
Pe Money Channel, acestia sunt intrebati zilnic ce parere au in privinta “riots-urilor” britanice, foametei din Somalia si strategia de salvare a Greciei, Spaniei si Italiei. Iar ei raspund indreptatiti, bazandu-se pe anii de experienta acumulati in Occident ca nu e zi sa nu dea o palma cuiva, ca viata lor de mafioti nesicilieni ii reprezinta si ca transferul Angelei Merkel din Germania in Bavaria a picat. Si microfoanele blonde, roscate si brunete se gudura a fericire ca-si merita fiecare salariul, visand la microfoane de studiouri albastre.
Ca in vacarmul unei berarii, cand zgomotul chefliu al bautorilor devine surd, o voce de soprana in costum de fotbal marimea XXS trezeste atentia microfoanelor brunete, blonde si roscate spunand ca ea, vocea isi doreste calificarea in grupele Europa League doar a echipei pe care o menegiuieste. Venita dintr-o Politehnica de pe malul Dunarii, fosta premianta cu coronita, canta, de fiecare data cand microfoanele se inghesuiesc, a inteligenta. Ea e desteapta clubului. Stie cu calculatorul, cunoaste si engleza, ce mai! Fata desteapta, manca-o-ar tata pe ea de fata! Niciodata moarta in picioare, ci, mai degraba mereu in genunchi ii explica copilei nefericite cum trebuie sa te strecori in viata asta rea. Mormaie inteligenta la difuzoarele stricate ale televiziunilor, de fiecare data nervoasa, incrancenata, mereu razbunatoare, aratandu-ne noua, nepurtatori de costume de fotbal ca si ea face parte dintre noi si ca incearca sa fie liantul dintre noi si costumul de la loja, demult inchisa, 10.
In rest, multe costume fancy ce se strang de 5-6 ori pe an, unele nerabdatoare sa se prezinte in vitrina unui magazin prafuit tricolor, altele timide, demodate care nu au trait prezentari de moda pe podiumuri europene.
Voi sunteti urmasii Romei?”, se intreaba si acum Arghezi, in naivitatea timpurilor unei Scrisori necitite vreodata de costumele vremurilor noastre. Ati ajuns o presa de necitit. Voi sunteti cei care le-ati croit costumele! Voi i-ati inventat, iar noi suportam voma lor seara de seara. Scursuri ale societatii ne-au invadat diminetile, zilele, serile, noptile prin microfoanele voastre blonde, roscate si brunete. Ne-au invadat sportul, dorinta de a castiga, mandria de a pierde, placerea de a merge pe un stadion. In voma lor zilnica, va stergeti pe fata cu “deontologia” intrebandu-i, de fiecare data, daca au dovezi, urinand pe sub mese de placere ca faceti rating. Au ajuns de v-au aruncat paharul cu apa pe fata, ba, chiar v-au scuipat in vazul a milioane de nepurtatori de costume de fotbal, iar voi, cu fetele umile, dar cu adrenalina ridicata pana la Sahasrara Chakra, fericiti ca va atingeti targetul de rating, ati suportat, suportati si veti suporta toata viata orice umilinta, fie ea publica sau privata! Ce dovezi ai fi dorit sa-ti prezinte, dle jurnalist Silviu Tudor Samuila? Sa-ti aduca arborele genealogic al Familiei Lucescu? Cumva, casete video cu Razvan Lucescu facand sex cu sotia altcuiva? Ai fi atins culmile rating-ului, sunt convins… Sunt convins si de faptul ca elementul predicativ suplimentar iti joaca feste si acum, nu-i asa? Vai, voua! L-ati adus in studiouri pana si pe, din cauza voastra, acum celebru, Petrica, bietul om ce matura prin curtea unui costum de fotbal.
PS 1: Si, ca de fiecare data, ca in orice cliseu cinematografic, exista cate un actor nefericit, ce a prins distributia pe ultima suta de metri, fara spaga, un actor cu stea norocoasa. Cu nume aidoma celui ce a facut-o pe Echo sa moara din dragoste, costumul directorului sportiv al clubului militar face nota discordanta in galagia garderobei fotbalului romanesc. Un tip banal, cu o cursivitate in vorbire ciudata, cu idei concrete, aproape ca te intrebi ca cauta acolo. Sau, cum se intelege el cu costumele “de sus”? Cate limbi ar putea cunoaste? Oare, poate vorbi in mafiota, ciobaneasca, perversa? N-as crede… Nu locuieste nici in palate, nici nu se descheie la nasturii camasii si, cu siguranta, nu are in buzunar o rola de leucoplast.
PS 2: De la fereastra unui spital, un costum sta sa se roada… Un costum ce a incercat sa ne aminteasca ceva din istoria unei batalii de la Poltava s-a oprit, dandu-si seama ca domnul Samuila nu face rating.